IMG_2751Letošní sezóna začala velmi slibně Zimní regatou v Mostě. Pak se to ale celé zvrtlo. Víkend s tug towingem nám překazil „koviďák“ a když jsme se celí natěšení sjeli do Protivanova na Cabův memoriál, tak se proti nám spiklo počasí. Propršel celý víkend způsobem, že jsme ani remorkéry nevytáhli. To snad ani nepamatujeme! Proto jsme se už těšili na Příbramský soudek. Zřejmě se některým kapitánům už nechtělo a proto se nás sjelo nemnoho, ale zase přijeli dva noví kapitáni si „tétéčko“ vyzkoušet.

Sobotní ráno započalo tradičně stavbou tratě. Koncept byl jednoduchý, zrcadlové přístavy pro lehký a těžký tug towing a na protějším břehu byla trať pro tlačné remorkéry. Vše probíhalo hladce až do okamžiku, než jsme zjistili, že nám chybí několik trubek a je třeba ve stavbě trochu improvizovat. Vše se ale nakonec podařilo úspěšně dostavět. Voda v příbramském venkovním bazénu byla ve velmi dobrém stavu a tak zahájení regaty nic nebránilo.

IMG_2754

Přístavní komplex se ukázal být tvrdým oříškem pro všechny kapitány. Vyplutí bylo stejně náročné jako opětovné přistání po proplutí tratě. Body nenaskakovaly nejenom v přístavech na trubkách, ale i na bójích jednotlivých branek. Celá trať byla náročná a její proplutí si vyžadovalo průměrně 15 minut času. Obzvláště v těžkém to měli kapitáni náročné a bez bodu se trať proplout prakticky nedala. Nikomu to ale nevadilo, protože jsme na tom byli všichni stejně. Někdo dokonce prohlásil, že plout za nula je sice radost, ale jinak nuda. 🙂

IMG_2724

Lehké to neměli ani kapitáni tlačných remorkérů a trestné body naskakovaly i na vzdálenější straně bazénu. Udržet soulodí v dlouhých plavebních kanálech nebylo snadné a dokovací manévr vyžadoval hodně páčkování. Snad jen Marošovi je jedno jakou trať postavíme, pluje vždy za nula, což ostatní malinko irituje.

IMG_2765

Počasí nám opravdu přálo. Chvílemi bylo trochu tepleji, ale žádný vítr a hladina bazénu jak zrcadlo. Soutěžní plavby plynule navazovaly jedna na druhou. Všude pohoda. Žádná velké drama se nekonalo. Trestných bodů bylo požehnaně, takže jsme pořadí ani moc neřešili. Ovšem na pozadí klidu se schylovalo k dramatu a rozuzlení, které nikdo nečekal a opět se potvrdilo, že pořadí je jisté až dopluje poslední soulodí.

IMG_2685

Podle počtu trestných bodů které naskakovaly by se dalo předpokládat, že rozdíly mezi jednotlivými družstvy budou relativně veliké. Po druhém kole to tak i na první pohled vypadalo. Jenže komu se nepovedlo první kolo si hodně polepšil ve druhé a naopak. V lehkém měli skvěle „našlápnuto“ kapitáni týmu Béčka. V těžkém zase kapitáni týmu 1:1. Tlačáky vedl Lůďa, Liberk a Maroš. Sečtení bodů po dvou kolech ukázalo, že o místa na bedně je opět pěkná tlačenice! Možná větší než kdy jindy.

IMG_2705

Nedělní ráno bylo opět krásné jen občas lehce fouklo aniž by to výrazně ovlivnilo plavby. Vrcholící startovní přípravy provázely „hymny regulátorů“, vysoké otáčky motorů a bzučící navijáky. Nikdo nechtěl nechat nic náhodě. V kategorii TR1 plul Liberk (Tlačmen) za dva, ale Lůďa (323 tlačná) kontroval nulou a tím strhl vítězství na svoji stranu. V kategorii TR2 chyboval i Maroš (B3), ale jeden trestný bod jeho suverenitu nemohl ohrozit.

IMG_2745

V lehkém Lomítka ztráceli na Fógli pouhý bod a pluli jen za pět. Fógli udrželi nervy na uzdě a nakonec nasbírali také jen pět trestných bodů a čekalo se na Béčka. Snad požár na palubě remorkéru B3 je trochu rozhodil, protože třetí plavba se jim nepovedla a jedenáct bodů je odsunulo na třetí místo celkově.

IMG_2748 IMG_2749

Těžký tug towing nabízel podobné drama. O první místo se výrazně hlásil tým 1:1 a za nimi AC/DC, Sršni, Love a bez šancí nebyli ani kapitáni ze Zběsilé páky. Kapitáni z Love a AC/DC od sebe zcela evidentně opisovali. Ve všech třech plavbách nasbírali stejný počet bodů. Sršni nebyli nejhorší, ale nakonec se bodově dostali až za tandem Love a AC/DC. Neděle nebyla pro Zběsilé páky nejlepším dnem a bodově se propadli. Tým 1:1 si tak mohl plout pro vítězství. Po vyplutí z přístavu se ale navigátor dopustil velké chyby! Ta měla za následek propad až na páté místo a naopak do čela katapultovala týmy Love a AC/DC. Protože vedoucí týmy měly stejný počet bodů i stejné nejlepší plavby, musel rozhodnout čas. Tým Love byl tak rychlejší a kategorii vyhrál.

IMG_2771

Je hotovo! Posbírat trať naložit Vitouše, rozdat medajle (dostalo se na všechny), soudky a hurá domů! Musím říct, že nakonec to byla opravdu velmi vydařená regata! Krásné počasí, dobrá a pohodová nálada a skvěle jsme si zapáčkovali! Co víc si přát? Snad aby ten příští rok byl už bez kovidu a počasí nám bylo nakloněno na všech regatách!

Velká fotogalerie – Autor: Vojta Kuchta (2) 2020

Velká fotogalerie – Autor: Ondra Slavík (c) 2020

Videa….

YouTube-logo-full_color-smallDalší najde na našem  videokanálu!
Budou postupně přibývat, jeho toho hodně k sestříhání!

Výsledky a další informace o regatě.

Mějte se fajn a tug towingu zdar!
Keba