002Skoro to bude dva roky, co mne napadla myšlenka opustit stavbu svého Watergeuse. Je moje prvotina a během soutěží jsem jej už tak trochu zničil a zjistil několik, pro mne zásadních, konstrukčních chyb. Jelikož jsem si chtěl ulehčit práci, rozhodl jsem se pořídit trup s plány dílů, abych nemusel řešit přesnost dílů apod. Hledal jsem chvíli na internetu, až jsem narazil na stránky Mobile Marine Models a zaujal mne zde remorkér jménem Portgarth. Nakonec jsem jej objednal.

Objednal jsem laminátový trup, stavební materiál (pár plastových desek a překližku) a především jsem objednal plán i s rozkreslenými stavebními díly nádstavby, paluby. Další věcí, kterou jsem objednal, byly hřídele, dýzy, spojky.  Přidal jsem i nějaké obrázky skutečné lodi, vzhledem k tomu, že jsem obrázků na internetu mnoho nenašel. Věděl jsem, že to nebude nic levného, ale doufal jsem, že za tuto cenu dostanu i adekvátní kvalitu. Poštovné v ceně 86 liber jsem jakž – takž přešel.

001Takže věci na remorkér byly objednány a já se těšil, až zásilka dorazí a já budu v klidu stavět. Plánoval jsem si, že budu prakticky jen řezat a lepit… Asi do 10 dnů zásilka dorazila domů a celý natěšený jsem začal rozbalovat velký balík. Po otevření balíku jsem zkonstatoval, že příště se už na tomto webu nakupovat nebude! Trup navenek nevypadá zle, ale při bližším ohledání člověk zjišťuje nedostatky.

004Dalším zklamáním byly plány. Čekal jsem asi mnoho. Rozhodně jsem neočekával malůvku! Asi jsem zvyklý na moc velký standard. Očekával bych alespoň něco nakresleného v kreslícím programu. Hřídele byly pěkné, ale ouha! Později jsem zjistil, že jsem si svojí neopatrností objednal hřídele s anglickým závitem! Dalším zklamáním byly fotky. Nečekal jsem, že dostanu asi 17 fotek, které budou vytištěné nějakou špatnou inkoustovou tiskárnou na jednu, opravdu na jednu A4 a aby se tisk nerozmazal, byla A4 zatavená do fólie.

003Po projití těchto věcí jsem trup uklidil, protože mne nadšení na stavbu opustilo. Postupem času, jak s přibývajícím počtem soutěžících, tak i postavených nových lodí u protivníků, jsem se rozhodl, že se přeci jen stavět bude. Začal jsem asi už před třemi měsíci, ale vzhledem k tomu, že jsem přicházel na nové problémy, vždy jsem zase vše schoval a prakticky nic neudělal. Vzhledem k tomu, že se nová sezóna neskutečně rychle blíží, rozhodl jsem se, že přece nebudu srab a budu stavět co to dá. Abych měl i motivaci, rozhodl jsem se, že budu stavbu dokumentovat a postupně zveřejňovat co a jak jsem udělal. Doufám, že omluvíte mou neodbornou práci, uvedu zde své laické postupy a názory, proto mne případně nekamenujte. Na MoNaKo-DF bude vlákno k připomínkám a dotazům. Takže hurá s odvahou do stavby!

Portgarth:
Délka: 950mm
Šířka: 310mm
Pohon: otočné dýzy (skutečná loď má Z-pohon)
Příčný pohon

Pokračování…

Jirka Lorenčík (Godric)