001Od kolegy Milana „Parata“ Bureše jsem dostal zcela zdarma trup na Springoše z dílny Pepamodel. Po konzultaci s Ladousem ( který mi zcela správně doporučil na trup se vykašlat a postavit vlastní) jsem se do té hrůzy křivé pustil. Loni se mi podařilo vysoutěžit regl od DSYS MD54 spínací modul MD8L a polyesterový tmel. K tomu motor s převodovkou původně dodaný pro Sisyfa. To celé mě před Vánoci ispirovalo porušit předsevzetí „už žádnou další loď“. Vždyť je to vlastně všechno zadarmo ! A tak jsem se do toho pustil.Nejprve jsem rozmýšlel jak bude budoucí loď vypadat a protože mne zaujaly požární lodě bylo rozhodnuto, požárnického springoše jsem ještě u nás neviděl. Budoucí červená barva lodi, její velikost a moje známá – fanynka britského seriálu daly lodi jméno Červený trpaslík. Pokusím se kompletně doplnit i posádku: Lister, Rimmer, Kryton, Kocour, Kochanska (už částečně hotová). Tímto bych požádal o pomoc, pokud někdo ví kde pořídit figurky o výšce 64-74mm, dejte vědět.

006Kamarád dodal čerpadlo ostřikovačů z Fabie. Protože musím nutně mít na svých modelech něco speciálního vymyslel jsem si „zalamovač vodního proudu“ složený z dýzy a kormidel otočných o 180° . Následovala objednávka hřídelí a kormidel u MP Jet a otočné dýzy od Robbe. Následovalo somrování odpadových laminátových desek z výroby UL a nákup smrkových lišt. Abych co nejvíce urychlil stavbu vůbec nepoužívám epoxid ale výhradně vteřiňáky BSI. Střední na lepení a vyplňování, řídký pro laminování a utěsňování. Kormidelní soustrojí budou ovládat dvě 19 let stará serva Futaba, odměr a náměr vodního děla mikroserva z šuplíkových zásob. Funkční osvětlení ve třech režimech: kotvení, jízda, záchranné práce(hašení).

005Při práci zůstávám věrný svému heslu „pětimetrová maketa“ = ze vzdálenosti pěti metrů by měl mít člověk pocit, že se dívá na maketu 🙂 Momentálně je hotova mechanika kormidel, zástavba pohonu, vytmelený trup, kostra nástavby, kokpit, některé detaily a polotovary zábradlí. Částečně hotová mechanika vodního děla a schemata ke všemu ostatnímu.

Fotky které dnes přikládám dokumentují finální nástřik podvodní části trupu, zbytek je zatím jen základovka s plničem. Protože mám z práce přebytky Molitanu je trup usazen v hnízdě z PUR pěny místo klasického stojánku.

Luďa