100V polovině září skončil další ročník Tug Towing Cupu. Všichni kapitáni se sjeli do Panistávky, kde se mělo rozhodnout o titulech šampióna a samozřejmě o konečném pořadí. Přestože skoro každý prohlašuje, že mu jde hlavně o zábavu, nakonec se soutěžní plavby stanou opravdu soutěžníma a každý tým se snaží plout opravdu co nejlépe.

Na poslední soutěž jsem si vzal dovolenou, takže jsme s Moni do Panistávky dorazili již v brzkých odpoledních hodinách. Jak postupně přijížděli kapitáni, vyložili jsme vše potřebné, sestavili překážky, postavili mola a tradiční zelený stan. Vše se odehrávalo v pohodě a večer jsme se odebrali do Počátků na něco dobrého k jídlu a pití. V sobotu ráno pak dorazil zbytek kapitánů, v pohodě jsme dostavěli trať a celý „TT cirkus“ mohl začít svoji šou.

Tratě tvořily dva jednoduché okruhy. Jeden pro vlečné kategorie, druhý pro tlačné remorkéry. Žádné složité manévry na tratích nebyly, snad s výjimkou přistávacího manévru. Jak se ale ukázalo, jednoduché neznamená snadné. Série branek se skalisky ve vlečných kategoriích přinášela více starostí s proplutím než se předpokládalo a trestné body v zápisu soutěžní plavby nečekaně naskakovaly.

Myslím si, že vše probíhalo v naprosté pohodě a klídku po oba dny a kapitáni si kromě soutěžního zápalu mohly plavby i užívat.

Po prvním soutěžním dni jsme se večer sešli na prima pokecu v malé klubovně v kempu, kde se kromě jiného odehrála i členská schůze členů Klubu NAMOLO! Demokraticky všichni přítomní kapitáni schválili rozšíření řad rozhodčích o dva nové členy a určili, že to bude Vítek a Ondra. No a na úplný konec jsme se všichni usnesli, že příští rok tug towing rozhodně pojedeme zase!

V neděli bylo krásně, soutěžní plavby odsejpaly jak na drátcích a pak bylo dopluto a najednou mi přišlo líto, že to pro letošek s tug towingem končí.

Úklid tratě, vyhlášení výsledků a předání pohárů šampiónům se odehrálo v tradičním duchu, kdy vítězové s pobavenými výrazy ve tvářích poslouchají uštěpačné poznámky, jak jim to příští rok všichni natřou! Pak už jen tradiční „Ahój“ spojené s přáním šťastné cesty domů a pro letošek definitivní konec.

Letošní ročník byl vyrovnaný a v Panistávce se potvrdilo, že se již nestačí jen přijet a trať proplout, ale je potřeba plout opravdu hodně dobře, abyste uspěli. V kategorii těžkého tug towingu nadále vládne „Příbramská škola“ v čele s kpt. Luďou, ale příští rok lze na jejich „pohárový monopol“ očekávat tvrdý útok.

V lehkém tug towingu je situace vyrovnanější, i když tým LoVe posledním ročník ukazoval všem záď. Za nima byla velká tlačenice a o finálním umístění se rozhodovalo až v Panistávce.

V tlačných remorkérech s jedním šroubem dominuje Červený trpaslík, kormidlovaný kpt.  Lúďou. Ve vícešroubých je tlačenice na čelní umístění přeci jen větší, ale kpt. Robert přeci jen potvrdil roli favorita.

Všem šampiónům Tug Towingu Cupu pro rok 2013 srdečně blahopřejeme!

Že se soutěžní plavby opravdu vyrovnávají, osobně považuji za velký přínos. Šanci mají všichni a když vidíte, že můžete porážet i ty nejlepší, je to dobrá motivace do další účasti.

To je asi tak vše, výsledky již znáte a nashle v roce 2014. Už to není tak daleko, přeci jen Zlatá přilba a Valká pardubcká už byly. Dál už jen Mikuláš, Vánoce, Nový rok a Most!

[Not a valid template]

Foto: Jarda Jungman

Fotogalerie na RC Fógli

Tug Towingu ZDAR!

Keba