Polymorf-Lany-06Asi všichni z Vás už zaregistrovali zprávu, že Sofie, nám všem dobře známý vlek pro těžký tug towing, byla na konci sezóny 2014 prostě a jednoduše rozřezána. Něco podobného, jako když se skutečná loď dostane do legendárního přístavu Alang, kam lodě jen připlouvají. Nastala tak logická otázka, co Sofii nahradí? Nový vlek je již na scéně a jmenuje se Polymorf!

Sofie nebyla rozřezána až tak úplně, jak mohlo z kusých zpráv vyplynout, ale účelově. Zde na webu jste již mohli vidět video, jak se modernizují lodě. Jedná se o schéma přeříznout-roztáhnout-vložit-spojit. Něco podobného se odehrálo i se Sofií. Proč se přistoupilo k modernizaci Sofie, když se uvažovalo o stavbě nového vleku Blaník? Stavba nového alespoň polomaketového trupu by byla opravdu hodně nákladná a pracná. To nepočítám výrobu nástaveb atd. Původně ideově kolektivní dílo se ukázalo časem jako nereálné (alespoň pro nás). Navíc se technický stav Sofie zhoršoval a rekonstrukce by byla stejně nutná.

Přestavby a modernizace se ujal Luďa, za což mu patří obrovský dík, protože bez něj by nový vlek prostě nebyl. Obětoval tomu hodně času, práce, materiálu a finančních prostředků, včetně vlastní dílny.
Luďo díky!

Rozhodl se, že ze Sofie použije co půjde, něco vyhodí a něco udělá nové a k tomu přidá co již bylo vyrobeno pro Blaník. Výsledkem je trup sestávající se ze tří segmentů. To umožňuje sestavit dvě varianty vleku. Úplnou novinkou je, že Polymorf má vlastní pohon! Stačí vložit baterie a přijímač a můžete se s Polymorfem prohánět po hladině rybníka, nebo si vyzkoušet přistávací manévry a hned pochopíte k čemu jsou dobré remorkéry.

Polymorf-stavba-09Při konstrukci pohonu se zdálo být problémem jak udělat lodní hřídel, která bude procházet přes zaplavované prostory. S Luďou jsem některé detaily trochu konzultoval a nakonec nás napadlo jednoduché řešení. Udělat to jako v modelu ponorky. Odpadlo tak mnoho složitých technických řešení. Na zádi Polymorfa tak můžete najít pohonnou jednotku, která je celá pod vodou. Dá se v případě potřeby snadno vyjmout a třeba doplnit mazivo do lodní hřídele, popř zkontrolovat zda do ní nezatéká a pod. Otáčky motoru jsou ovládány standardním obousměrným regulátorem. Nádherný čtyřlistý lodní šroub o průměru 10 cm včetně lodní hřídele pro Polymorf vyrobil Honza Červíček.

Kormidlo je běžné, polovyvážené, ovládané jedním, 10kg servem. Kormidlo výrazně přispívá k lepším nautickým vlastnostem vleku. Nový tvar zádě a kormidlo zlepšují výrazně směrovou stabilitu vleku. Nemá tendenci splouvat stranou jako Sofie. Také k tomu přispívá i větší délka trupu.

Polymorf-stavba-01Samozřejmě s přidáním třetího segmentu vzrostla délka vleku, ovšem ne tolik, jak se na první pohled zdá. Delší než legendární Velký Kačer je opravdu jen o pár centimetrů. Výtlak zaplaveného vleku se také nikterak dramaticky nezvětšil. Polymorf v plné délce při testovacích plavbách Monako III lehce táhlo na cca 3/4 výkonu. Ovladatelnost vleku je naprosto stejná jako u Sofie. Rozhodně si silnější remorkéry stavět nemusíte. Delší trup naopak přinese další zpestření pro manévry a plavbu soulodí samotnou. Luďa také snížil boky vleku, aby eliminoval vliv větru na prodloužený trup a taky to líp vypadá. 🙂

Nástavby jsou všechny snímatelné. Luďa opět zapracoval a udělal na ně přepravní bednu. Je jich víc a nástavby by při volné přepravě neskutečně trpěly. Teď by jejich opotřebení mělo být výrazně menší.

Hlavní testování plavebních vlastností Polymorfa proběhlo na setkání lodních modelářů při zamykání vody v Lánech, odkud pochází některé snímky, které k tomuto článku věnoval Ladous. Oficiálně se s Polymorfem poprvé setkáte na Zimním tug towingu v Mostě (pokud přijedete), kde bude oficiálně představen, pokřtěn a proměřen.

Doufáme, že se Vám Polymorf bude líbit stejně jako Sofie.

Poděkování:

  • bratři Červení – za portálové jeřáby
  • Jan Červíček – za lodní hřídel a šroub
  • Tomáš Fil – za motor a plány
  • KlubNAMOLO – finanční příspěvek na materiál a barvy

Obrázková galerie

Video

Keba

P.S.
Aby Romana alias MB rozhodnutí upustit od stavby Blaníku tolik nemrzelo, je na palubě Polymorfu bazén. 🙂