20190518_133354Regata s názvem „Víkend s tug towingem“ je vlastně nejstarší regata v ČR v této disciplíně. Byla vlastně vůbec první regatou, kterou jsme uspořádali. Stalo se tak v roce 2006 v Jinolicích. Od té doby se všechny regaty úspěšně odjely, žádná nebyla na místě zrušena. Postavili jsme trať, vše bylo pečlivě připraveno. Na hladině byl postaven největší přístav, jaký jsme kdy měli. Rozmístěno bylo velké množství branek. Molo doslova luxusní. Nepršelo, nebyla zima. Dalo by se říct ideální podmínky. Až na jeden podstatný meteorologický jev. Příliš silný vítr! Na vodní hladině rybníku Buňkov zvedal vysoké vlny, které po přepočtu měřítka, dosahovaly několikametrové výšky.

20190517_122903

Vitouš byl naložen opravdu až po strop.

Všichni přítomní kapitáni se usnesli na tom, že vyplouvat v těchto podmínkách je velmi riskantní záležitost a start odložíme. Někteří z nás udělali velmi krátkou testovací plavbu jen se samostatným remorkérem. Byli jsme rádi, že jsme se dostali zpět k molu bez úhony. Jen Vítek se rozhodl zapřáhnout Polymorfa za svůj remorkér Salvador Dalí (tř. 69) a pokusit se vyplout z přístavu. Zhruba po 15 minutách remorkér vypověděl poslušnost. Po jeho odtažení do suchého doku bylo zjištěno, že je trup opravdu hodně zaplavený a že to nepřežily regulátory a přijímač. Vznikla tak škoda nemalá. Do dalších plaveb se pak už nepouštěl vůbec nikdo.

20190518_110923

Při stavbě tratě jsem se nemohl zbavit dojmu, že mi silně vlhne pozadí. Servisní lepící zásahl provedl Godrik.

V sobotu jsme se zeslábnutí větru dočkali až v noci a tajně jsme doufali, že v neděli stihneme alespoň jedno kolo! Sice by to znamenalo, že se regata nebude počítat do poháru, ale to nám až tak nevadilo. Vítr byl ovšem opět proti. Po osmé hodině se rozfoukal a na hladině byly zase vysoké vlny. Po včerejší zkušenosti se zaplaveným remorkérem se na vodu nikomu nechtělo. Po krátké poradě bylo jednomyslně rozhodnuto, že se regata neuskuteční. Smutný to okamžik, ale všechno je jednou poprvé. Regata „Víkend s tug towingem“ se stala první regatou, která musela být zrušena. Podtrhla tak svoje výsadní postavení být první.

Vlnobití na rybníce Buňkov.

Fotogalerie

Keba