P1520431Měl to být hezký slunečný a pohodový závěr celého poháru. Počasí ovšem rozhodlo o tom, že závěr pohodový byl, ale slunečný ani omylem. Krápalo, poprchávalo a lilo skoro celý víkend. Naštěstí jsme měli kromě tratí připravený i náhradní program a postavený dnes již legendární zelený stan. Zázemí a většinu tratě se podařilo vybudovat už v pátek odpoledne a večer nám Luďa udělal zajímavou prezentaci plavby Karibikem na katamaranu, které se účastnil. V sobotu ráno jsme ukotvili jen bójky a mohlo se začít se soutěžními plavbami.

P1520454

Pohled na nový manévr pro tlačné remorkéry.

Tratě byly navrženy (s ohledem na předpovědi počasí) navigačně jednoduché maximálně s jedním těžším manévrem. Tlačné remorkéry měly pro jednu soutěžní plavbu určený jeřáb a také nový manévr, „nakládku“. Dvoušroubé tlačné remorkéry si ještě užili přístavu. Pro lehký a těžký tug towing byl přistávací manévr spojený s bonusem. Pro tlačné remorkéry bonus čekal u portálu a v doku pro jeřáb.

Před poslední soutěží bylo adeptů na zisk poháru ve všech kategoriích víc s výjimkou lehkého, kde už měl pohár zajištěn tým Love lite, ale druhé a třetí místo bylo stále otevřené.

 P1520526

Vláďa Plodek se svým remorkérem WiKi

Také mezi nás zavítali dva noví kapitáni z Břeclavi, Vláďa a Martin Plodek. Táta se synem. přijeli hlavně sbírat zkušenosti. Původně chtěli přijet jen jako diváci a popř. si trať vyzkoušet mimo soutěž, ale podařilo se mi je přesvědčit, že by to byla ztráta času. Proto rovnou soutěžili v lehkém tug towingu. Smůla v prvním kole je odsunula na poslední místo, ale druhé už zvládali dobře. Tak doufáme, že je to neodradilo a že příště přijedou znovu.

 P1520373

Kormidlovat a posuzovat soutěžní plavbu v dešti není snadná věc.

Sobotní dopoledne nám opravdu nepřálo a tak jsme pro vytrvalejší déšť soutěžní plavby přerušili, nacpali se do Mercedesu Vito a zajeli do nedalekého Popelína, kde jsme měli domluvenu exkursi v malém domácím pivovaru. Bylo o opravdu hezké, zajímavé a příjemné. Prohlídli jsme si varnu i s odborným výkladem a k tomu si dali dobré pivko a něco dobrého do žaludku. Návrat k rybníku probíhal již bez deště a tak jsme se hned pustili do soutěžních plaveb.

P1520471

Tým LoVe lite se připravuje na soutěžní plavbu.

V lehkém tug towingu se po prvním kole na špici usadili v letošní sezóně suveréní Love lite. Tím učinili boj o zbývající místa ještě zajímavějším. Těsně za nimi následoval tým RaZ a JeJe. Ostatní týmy měly přes deset trestných bodů. Tým Rumíci ale boj o druhé místo s týmem RaZ rozhodně nevzdával.

 P1520441

Tým TF323 při přistávacím manévru.

V těžkém byla situace ještě zajímavější doposud vedoucí tým TF323 potřeboval získat víc jak 10 bodů, protože v případě vítězství týmu Zběsilé páky by o pohár přišel. Pod 20 bodů se v prvním kole dokázaly dostat jen tři týmy. Na první místo se proplavil tým TF323 následován Zběsilými pákami a Read týmem.

P1520415

Zatím nejmenší remorkér, který v tug towingu startoval, je Tomášův Pushkvorec

Tlačné remorkéry s jedním hnacím šroubem využívaly snadné tratě a hned tři získaly bonusové body a svoji soutěžní plavbu ukončili se záporným bodovým ziskem! Vyrovnaný boj o pohár sváděly hned tři týmy. Sólo, Tlačmen a Druhá tlačná a.s.!

Obdobná situace byla u tlačných remorkérů s více šrouby. Zde se snažili co nejméně bodů získat hlavně týmy Bublina, ČSPLO II a Dlouhej kouř, ale hned po prvním kole šel do trháku Dlouhej kouř, zatím co ČSPLO II a Bublině se plavby moc nepovedly.

S nastupující tmou jsme soutěžní plavby ukončili a celý den jsme ukončili příjemným večerním posezením u ohýnku.

Neděle rozhodovala. V lehkém tug towingu svoji suverenitu potvrdil tým Love lite bezchybnou plavbou s bonusovým ziskem a získal vítězství v soutěži i v celém poháru. Tým RaZ udržel druhé místo v soutěži. Dotáhl se bodově v poháru na Rumíky, ale ti v poháru skončili nakonec druzí, protože měli lepší umístění vůči týmu RaZ, který tak obsadil v poháru místo třetí.

V těžkém tug towingu pokračoval souboj o vítězství v soutěži a vítězství v poháru. Nejlépe pluli Sršni, ale bodová ztráta z prvního kola je odsunula na místo druhé. Zběsilé páky zopakovali výkon z prvního kola, ale stačilo to jen na třetí místo. Protože Red team nedokázal zopakovat výkon z kola prvního, zvítězil tým TF323. Nepromarnil dvoubodový náskok před Zběsilými pákami a o pouhý bod si do poháru připsal 21 bodů a tím celkové vítězství v poháru.

P1520438

Nový manévr pro tlačné remorkéry – nakládka z portálového jeřábu.

Tlačné remorkéry s jedním šroubem předváděly stejně napínavý souboj. Tlačmen v prvním kole ztrácel na Sólo. V druhém plul výborně, ale stejně výborně plul i Sólo. Výsledkem bylo, že Sólo zvítězil v soutěži a tím i v celém poháru. Tlačmen nakonec nebral v autěži ani medaili, ale na zisk druhého místa v poháru to stačilo. Druhé tlačné a.s. patřilo třetí místo v soutěži a nakonec i v poháru. Druhé místo v soutěži bral 323 tlačná a.s., kterou na druhé místo odsunul horší čas.

Dvoušroubé tlačáky opanoval Dlouhej kouř následován JaPaDo a První tlačnou a.s. Tímto vítězstvím v soutěži si Dlouhej kouř zajistil vítězství v poháru před Bublinou. Té se tolik nedařilo a skončila v soutěži až sedmá. Tým ČSPLO II skončil v soutěži na čtvrtém místě a bodový zisk do poháru za toto umístění mu zajistil v poháru celkově místo třetí.

P1520482

Showman ztratil nástavbu a pro start v dalším kole musel vyrobit provizorní.

Třetí kolo bylo po poradě rozhodčích a soutěžících hlavním rozhodčím zrušeno. Předpověď na odpoledne neslibovala zrovna ideální počasí. Proto jsme rychle uklidili lodě, trať, vše naložili a nastoupili ke slavnostnímu vyhlašování. Kromě diplomů stylizovaných do podoby papírové vystřihovánky, dostal každý kapitán kulatý dortík s logem Tug Towingu Cupu 2014. Po velkém loučení jsme se rozjeli domů. V okamžiku, kdy jsme odevzdávali klíče od chatky se spustil silný déšť, který potvrdil, že zrušení třetího kola bylo správné rozhodnutí.

Poděkování

Díky Ivanovi za zapůjčení zeleného stanu, který jsme hojně využívali a zprostředkování exkurse v pivovaru.

Díky Moni a Sobovi za tisky a Moni za dortíky.

Díky všem, že jste do Panistávky přijeli.

Obrázková galerie

Fotogalerie: RC Fógli

Další informace o soutěžním setkání (výsledky, zápisy, anketa atd.)

Tug Towing ZDAR!!!

Keba