TugB2-02Na regatách v Jindřichově Hradci a Protivanově se objevily dva nové remorkéry. Jeden třídy Springer a druhý třídy 69. Výskyt dalších nových remorkérů ve flotile pro tug towing svědčí o tom, že vývoj neustrnul. Springer je osvědčená třída a protože třída 69 po změně pravidel již není tou vyhledávanou, je nový remorkér, který sem spadá tak trochu překvapením.

 
TugB2-01Nejdříve si představíme Springera. Pokřtěn byl poměrně lakonicky – B3. Pochází z osvědčených domácích loděnic MSOB & syn. Lehce upravená třída „Springer“ (tedy jak se mnozí opovrhlivě vyjadřují „krabicoid“), trup je z olaminovaná topolová překližka 3mm, nástavby překližka CDD (Co Dům Dal). Trup je klasicky tmelen a broušen polyesterovým tmelem. Povrchová úprava byla provedena syntetickou barvou ve spreji. K nástavbám (a taktéž „kozám“) jedna zajímavost, jedná se o jedny z prvních zkušebních výřezů, které vznikly na CNC frézce – a teď pozor – od Nexe! MSOB ji měl u sebe na složení, takže už je to drahně let, co ležely někde v koutě. A letos na ně přišla řada. Kormidla 2x obyčejná bez profilu. Šrouby od Graupnera o průměru 50mm jsou usazené na klasické hřídele o průměru 4mm. Springera pohání střídavé motory třídy NTM a jejich otáčky jsou řízeny autíčkářskými regly 30A z Hobbykingu (paradoxně vyšly laciněji než u nás koupené 2x 400 Li + 2x DSYS) .
Tenhle remorkérek je jasným důkazem, že remorkér pro tug towing se dá postavit je snadno, rychle a za levný peníz. Přitom výkonu má na rozdávání.
 
TugKalarka-05Druhý remorkér je z loděnic Roberta a jmenuje se Kalaraka. Jeho předlohou je skutečný remorkér a v Robertově podání se jedná o maketovou stavbu. Pravda, na regatě v Protivanově měl provizorní nástavby, ale fotografie naznačují, že ty „pravé“ budou parádní! O tomto remorkéru se již zde na webu psalo a to konkrétně v tomto článku (https://www.tugtowing.cz/?p=5572). Trup modelu je laminátový, tmelený. Když jsem je sledoval při soutěžní plavbě, tak mě překvapilo jak je obratný i jak elegantně pluje.
 
Fotogalerie
 
Připravujete nějakou další novinku a nebo alespoň dostavbu?
Některé remorkéry by si to určitě již zasloužily! .-)
Keba