02Náš kamarád – modelář, Zdenek Bílek, často služebně cestuje a přitom fotí hodně lodě. Spousta modelářů si již stáhla stovky snímků, které obětavě nafotil jako podklady pro stavbu modelů dal souhlas s jejjich publikováním na MoNaKu. Nedávno si všiml, že v jednom přístavním bazénu na Reunionu provádí dva remorkéry manévry, které jsou mu nějak povědomé. Neváhal a dva manévry pro nás zachytil. Zkušení kapitáni jistě poznají, že se mu podařilo zachytit dokování „vleku“ přesně takové, jaké provádíme s modely. Tyto snímky jsou tedy jasným důkazem, že modelářský tug towing opravdu vychází ze skutečné předlohy. No snad alespoň občas 🙂 Na snímcích je možné si všimnout několika zajímavých detailů.

17Prvním detailem je fakt, že vlečení probíhá jen pomocí jednoho vlečného lana. Stejně jako u našich modelů. Všimněte si značek „TUG“, která označují místa, kde se remorkéry mohou opřít o trup lodě. V těchto místech je také nejvíce odřený. Na další již jistě přijde sami 🙂

36Samotný manévr je jak z učebnice. Remorkéry V.B.Bougainville a V.B.Cartier vtáhnou loď pro přepravu automobilů Sincerity Ace do přístavního bazénu. Zastaví ho a potáhnou přesně proti molu, ke kterému ho mají přistavit. Pak trup obeplují a elegatně boku po boku přirazí loď k molu.

Foto: Zdenek Bílek (c) 2011

 

Máme pro vás připravenu ještě jednu sérii 🙂 Zdenku, díky!

Keba