IMG_0195V Protivanově byla účast trochu nižší než obvykle. Soutěžní trať jsme zvládli postavit již v pátek (v posledních letech jev takřka nevídaný). V rybníce byl nižší stav vody stejně jako v loňském roce, ale trať byla navržena tak, že se dala snadno přizpůsobit. Jen při uvazování remorkérů k vlekům se museli kapitáni nadechnout a sklonit trochu hlouběji. Počasí nám tentokrát přálo a bylo teplo i slunečno. Možná až moc a větru mohlo být také méně. Sprchlo jen v sobotu večer. Navíc tato soutěž byla spojena s oslavami 10 let tug towingu v ČR.

IMG_0255Oproti Jindřichovu Hradci byla trať přeci jen stísněnější a na počtu trestných bodů to bylo znát. Pro vlečné remorkéry byl nejnáročnější manévr přichystán na začátku a na konci soutěžní plavby. Z přístavního doku bylo třeba vyplout na zpětný chod. Jenže na dok hned navazoval plavební kanál, kde se už počítaly trestné body. Závěrečné přistání bylo ještě náročnější, protože bylo spojené s obratem. Po stranách moc místa rozhodně nebylo. Polymorf je sice užší než Velký Kačer, ale zase je o pár centimetrů delší. Zkrátka s oběma vleky to nebylo snadné. Velkého Kačera remorkéry vlekly v prvním a třetím kole, Polymorf byl použit v kole druhém. Kromě již zmiňovaného přístavu na kapitány čekalo zdymadlo, rejda v podobě těžební plošiny, plavební kanál, příbřežní plavba a několik branek. Navigačně opět jednodušší trať, ale trochu delší a tomu odpovídaly i časové limity. Tlačné remorkéry čekala tři kola stejným kurzem. Pro dvoušroubé remorkéry byl asi nejnáročnější manévrem vyvázání na rejdě ke dvěma bójím. Jednošroubé zase musely umístit „náklad“ na přesně určené místo nákladní vany.

IMG_0267Po prvním kole bylo pořadí v kategorii LTT více než vyrovnané! Z deseti startujících týmů se sedm dostalo pod 10 bodů! V TTT startovalo celkem 15 týmů, ale zde se jen šest dostalo pod deset bodů. Nejlépe si vedl tým AC/DC následován Love a Béčka. V tlačných remorkérech se Robert rozhodl, že nedá nikomu šanci a jeho ČSPLO II za celou soutěž dostal pouhopouhý jeden trestný bod.
Druhé kolo již celkové pořadí začalo měnit. V TTT si družstvo AC/DC svoji vedoucí pozici upevnilo. O další místa sváděly tvrdý boj týmy Love, Béčka a Zběsilé páky. V LTT byly soutěžní plavby ještě vyrovnanější. Nejlépe si vedl tým Lomítka, ale jen těsně před Fairplay, JeJe a Rumíci.

IMG_0329Sobotní večer byl ve znamení decentní oslavy 10 let tug towingu v ČR. Byla uspořádána malá výstavka historických remorkérů, se kterými jsme začínaly, diplomy, plánky všech tratí, poháry. Po krátkém oslavném projevu jsme shlédli film, který během hodiny a půl ukázal celou historii. Některé záběry byly opravdu úsměvné. Nakonec jsme všichni poseděli u „jednoho stolu“ a u dobrého grilovaného masíčka, piva, vínka a jiných pochutin jsme povídali až do noci.

IMG_0318Nedělní třetí kolo pro těžký bylo potřeba zkrátit. Délka tratě přeci jen soutěžní plavby trochu víc prodloužila než se předpokládalo. Manévr vyplutí a přistání v přístavu ale bohatě postačovalo. V LTT na čelní pozici zaútočily týmy Rumíci, Fairplay a JeJe. I když pluly svoje nejlepší kola na Lomítka to přeci jen nakonec nestačilo. Vedoucí tým se nenechal náporem rozhodit a pouhými dvěma trestnými body potvrdil vítězství. V těžkém všichni kapitáni do poslední plavby vložily veškerý svůj um! Celkem šest týmů skončilo soutěžní plavbu se zápornými body!!! Béčka si čistou plavbou pojistily druhé místo. Love sice dostalo trestný bod, ale na třetí příčku to stačilo. Vedoucí tým AC/DC na trati jednou „bodoval“ bodem idiotů, ale bonusové body si pohlídal a tím i celkové vítězství.
Tlačné remorkéry pro sebe rozhodl jednoznačně tým ČSPLO II. Dvě plavby bez trestného bodu jsou dosti výmluvné. V kategorii jednošroubých si pro vítězství doplul tým 323 tlačná.

Teď už nás čeká jen jedna soutěž a to druhý zářijový víkend v Žirovnici.

Nakonec bych chtěl poděkovat všem, kteří se na přípravě oslavy podíleli. Bylo toho hodně co bylo potřeba přichystat a dopravit do Protivanova. Opravdu všem moc děkuji a zvláštní poděkování patří Katovi, že ten film nakonec sestříhal a dovezl 🙂

Fotogalerie

Autor: Monika Vaškebová

Autor: Jarda Jungman

Fotogalerie – RC Fógli

Odkazy

Výsledky, zápisy jízd a další odkazy k této soutěži

Video

autor: Monika Vaškebová (c) 2015

Tug Towingu zdar!

Keba