RCNikolaTesla-07Dnes bereme dálkové radiové ovládání naši modelů (RC – Remote Control nebo Radio Control) jako naprostou samozřejmost. Není ale bez zajímavosti, že první takto ovládaný člun byl veřejně předveden již v roce 1898 v New Yorku na jedné výstavě. V bazénu plul člun, který zatáčel a i svítil. Přitom jej s břehem nespojovaly žádné dráty! Pouze u bazénu stál malý pultík se skříňkou a u ní sám věhlasný Nikola Tesla! Byla to senzace, protože o existenci radiových vln v té době věděl ještě málokdo.

Člun měl velice jednoduchý, ale účelný tvar a vzhled. Mě osobně nejvíc připomíná podlouhlou plovoucí urnu. Na „palubě“ byla pouze anténa a dvě žárovky, aby bylo možné člun ovládat i v noci. Na zádi byl lodní šroub s kormidlem.

Jak to fungovalo, když Tesla neměl elektronky, tranzistory a pod? Jak detekoval a vybavil příchod signálu z vysílače?

Je až neuvěřitelné, jak primitivními prostředky Tesla dokázal svůj člun spolehlivě ovládat. Z dnešního pohledu se jednalo o jednokanálovou (jednopovelovou) soupravu. Signál zachytila anténa a prvkem, kterým se detekoval příchod signálu byl koherer (pokud nevíte jak fungoval, hledejte na Internetu). Když byl vyslán signál, koherer se stal vodivým, tím se uzavřel okruh a mechanický vybavovač nastavil jednu z několika kombinací kontaktů, které se opakovaly dokola. Vysláním několika povelů po sobě, tak bylo možné dosáhnout požadované změny směru, zastavení, svícení a pod. Ve své době naprosto geniální! Jako zdroj elektrické energie byly na palubě instalovány čtyři akumulátory. Jak často je musel Tesla dobíjet se nikde neuvádí. 🙂

Pokud byste chtěli postavit přesnou funkční repliku tohoto člunu, nebyl by to zřejmě velký problém. Pravděpodobně nejnáročnější by bylo udělat koherer.

Tesla si svůj vynález nechal v roce 1898 patentovat (US613809), ale praktického využití se ve své době nedočkal. Ostatně i v tomto případě Nikola Tesla předběhl svoji dobu příliš dopředu!

icopdf Patent: www.nuenergy.org/uploads/tesla/US613809.pdf

Nikola Tesla Museum: Nikola Tesla Museum

RCNikolaTesla-09

Průhledný model dálkově ovládaného člunu. Černé kvádry jsou akumulátory, mezi kterými je hnací elektromotor. Na něm je přijímač. Na zádi se pak nachází mechanismus pro ovládání kormidla a vybavovač.

RCNikolaTesla-04

Konstrukce přijímače z patentového listu. Možná vás překvapí, že obsahoval mechanické části, ale pokud víte jak funguje koherer, tak takové překvapení to nebude.

RCNikolaTesla-08

Takto vypadal přijímač v reálu.

Fotogalerie

S využitím internetových zdrojů,

Keba