VetrnyMajak-3Již dříve jsme se často dohadovali jak při proplouvání některých překážek fouká vítr a jak je silný. U plavebního kanálu, zdymadla a podobně je to pro kapitány důležitá informace. Delší dobu jsem měl nápad jak tyto informace poskytovat, ale až letos se jsem se dostal k vlastní realizaci u dělal malý plovoucí větrný maják, který by variabilní a  dal se snadno spojit s překážkami.

VetrnyMajak-2Maják je postavený na základně z plastové destičky, která se vloží do rámu z plastových trubek o průměru 40mm. Celý se dá snadno rozebrat pro snadnější transport na regatu. Výhodou je, že se dá „vložit“ do překážek na soutěžní trati a nebo může být i samostatně plovoucí. Půdorys je větší než průměr kola s lopatkami a tak by neměl žádným způsobem překážet. Je také možné celý maják ze základny sejmout a podržet v ruce jako malý ruční anemometr. Samozřejmě může být i volně položený na břehu.

VetrnyMajak-1Základ tvoří duralová trubka z vyřazené zahradní solární lampičky a hliníková trubička ohnutá do tvaru písmene „L“. Větrné lopatky jsou udělány ze dvou míčku na ping-pong a hliníkového plechu. Jako ukazatel síly větru slouží cyklocomputer, který jsem kdysi dávno koupil v Lídlu asi za 200,- Kč. kromě rychlosti navíc měří i aktuální teplotu a čas. Zaznamená i maximální rychlost. Přepočet rychlosti větru z km/h na m/s je velmi snadný. Na sílu větru se dá snadno usuzovat z rychlosti otáčení lopatek. Ložiska jsou sice jen kluzná, ale pohnou se i při nejslabším vánku a cyklocomputer zaznamenává rychlost s přesností na desetiny km/h. Více než dostačující.

Příklady jak lze větrný maják vložit do překážek.

MeteoMajak-trat

Doufám, že se tahle drobnůstka při soutěžních plavbách osvědčí a bude všem kapitánům k užitku.
Keba